Voorbereidingen…

Ik vind het eigenlijk wel weer eens tijd voor een update. Even een bijpraatje. Er zitten alweer een aantal weken tussen en voor je het weet zitten we hier weer tussen de bootjes.

Hoe gaat het op de haven?
Welaan, we zitten nu een kleine drie weken voor de Paas en volop in den Arbeit. Begin maart was het einde winterslaap (wat dus eigenlijk een heel actieve winterslaap was – die winter vloog om) en nu dus weer druk in de voorbereidingen, zegmaar het zomerklaar maken van de haven. Vandaag het water weer aangesloten op sommige steigers, morgen de rest. Want Piet zegt dat er vanaf nu geen nachtvorst meer komt dus we durven het nu wel aan. Alles weer poetsen, vegen, stofzuigen want ook al gebeurt er niks, er komt vanzelf een laag stof op, het wordt vanzelf een rotzooi.
Donderdag komt de Aquanaut (u weet wel, uit Urk zoals elk jaar) de haven weer op 3,90 NAP slepen opdat wij weer met een gerust hart het seizoen door kunnen komen. Ook wordt nog -als het goed is- de vloer van de douches grondig aangepakt.
In het dorp struikel je zowat over de vertegenwoordigers (iedereen moet weer inkopen doen voor het seizoen) en ook hier hebben we de eersten al over de vloer gehad. Afgelopen weekend hebben Jan (nieuwe collega) en ik EHBO examen moeten doen en zijn daarvoor geslaagd (dank u), dus alle havenmeesters zijn nu current op EHBO.
Over Jan gesproken…wéér ben ik vergeten een fotootje van hem te maken, opdat u kunt zien met wie u te maken krijgt als u in de haven ligt. Maar gelukkig staat hij ook op Het Ommetje, ik ben zo vrij om ‘m daarvan af te plukken (vindt Folkert vast niet erg).

Janlever

Het gaat dus allemaal zijn gangetje in de voorbereidingen. Qua bootjes schiet het nog niet erg op, vrijdag een zeilbootje en zaterdag een motorboot. Die kwamen net op tijd, want per vandaag zitten we weer op volledig havengeld (66 cent per vierkante meter i.p.v. 33 cent).
De bruine vloot zal binnenkort ook wel weer voorzichtig los gaan, verwacht ik.

Ik heb er eigenlijk best wel weer zin in, en dat had ik vorig jaar aan het einde van het seizoen nooit kunnen denken. Ik was er aardig klaar mee en had mijn zinnen op andere dingen gezet. Hoe kon dat nu zo ineens…Pas veel later begreep ik dat zulks meer voorkomt, mensen die tegen de middelbare leeftijd aanzitten gaan dan nadenken wat ze bereikt hebben, komen tot de ontdekking dat de jaren steeds sneller gaan, dat ze allang over de helft zijn, hoeveel jaar ze nog voor de boeg hebben (te weinig dus). Gevolg: bezinnig en zelfreflectie. Dan denk je: er is zoveel meer! Doen! Nu of nooit!
Dat was augustus en in december kwamen de eerste voorzichtige twijfels. Uiteindelijk ben ik dus gewoon gebleven, mijn plannen heb ik voor me uitgeschoven en ik zie wel wanneer ik die oppak.
Maarre…samengevat: dit alles schijnt onderhevig te zijn aan de zogenaamde  ‘Midlife-crisis’. Zou het dat echt zijn? Ben ik al zo oud? Tja…toevallig las ik er een artikeltje over. Maar het gaat nu weer de goede kant op hoor 🙂

In het dorp is het een bedrijvigheid van jewelste. De sigarenboer t.o. het Praethuys wordt helemaal verbouwd (wordt een Primera), de winkel van voorheen Oomkens t.o. de Coxf6p is een ravage momenteel (weet nog niet zeker wat dat wordt), de voormalige dokterspraktijk t.o. Badhotel Bruin is nu een parfumwinkeltje geworden, de viswinkel t.o. de haringkar wordt nu een delicatessenshop met lekkere broodjes, eerste keus vlees en kaas direct van de boer (ik kan niet wachten!) en daarnaast in het visrestaurant een restaurantje met zeer betaalbare en snelle gerechten (weet ik het fijne nog niet van, maar had zoiets begrepen). En met de Paas is alles klaar, dus….kom maar snel deze kant op!

Over restaurants gesproken, ons havenrestaurant is alweer open, d.w.z. alleen nog in het weekend, maar vanaf de Paas weer volop. En de supermarkt hierzo….ik sprak de baas net en hij had het over half april ofzo. Dus voor de broodjes moet je dan nog even naar het dorp fietsen met de Paas.
En pin ook maar gelijk wat meer contant geld want onze pin is buiten gebruik. Komen ze pas de 9e april voor over want Vlieland schijnt buitengebied te zijn. Tja, je bent vanuit de Randstad eerder in Mallorca zegmaar, dan op Vlie. In die zin klopt dat wel ja.
Komen we gelijk bij de voor-en nadelen.
ALLES hangt hier af van die boot. Altijd: De Boot. Die gaat 7 uur ‘s ochtends naar Harlingen en alleen op dinsdag en vrijdag om 7 uur ‘s avonds weer terug. Het kost een vermogen om hier te komen als gast (per persoon over de 20 euro) dus het voordeel: zwervers en gespuis komen hier niet. –> Had ik die anecdote al eens verteld van dat we twee weken van het eiland gingen, op vakantie, en bij terugkomst bemerkten dat de achterdeur nog op het haakje stond…5 centimeter en alles open en bloot. Natuurlijk was alles er nog. Dat is dus het grote voordeel. Criminaliteit: nul.
Maar…die boot. Vorige week nog wou ik mijn Koninkrijk geven voor een BRUG! Een brug naar het continent. We moesten naar een begrafenis in Amsterdam. Van twee tot vier. Nou…het IS dat het toevallig op een vrijdag was anders moesten we overnachten en twee dagen vrij vragen i.p.v. één….maar toch, we waren half zes op voor de boot van zeven uur. Ok, er gaat nog een boot om 11.45, maar die is om half twee aan in Harlingen en twee uur is de begrafenis, dus we móesten wel de eerste boot.  Kom je aan om half negen…tja, wat nou. Een zee van tijd. Nou vooruit, maar naar het tuincentrum in je mooie zwarte pak. Naar de Aldi in je driedelig rouwkostuum..pfff…. Dan eindelijk is het twee uur, ceremonie, plechtigheid, bla bla bla met familie die je alleen ziet tijdens bruiloften en begrafenissen en dan is het vier uur en MOET, ik herhaal MOET je weg want…die BOOT! Het was jammer want het was nog gezellig ook, met de koffie en cake. Dan zit je in de file en hoop je dat het meevalt. We hadden geluk. Dan ben je in Harlingen en dan denk je: zaten we maar thuis nu. Maar nee; eerst nog een wereldreis op die boot.  En tijdens die overvaart zak je he-le-maal in. Heb je het helemaal gehad. Zo loom wordt je dan. De hele dag op sjouw en dan ben je er nog lang niet.
Alles hangt dus hier samen met het ritme van de bootdienst. Iedereen hier is er op ingesteld. De post komt met de eerste boot, de ochtendkrant (‘s middags lees je de ochtendkrant) en alle boodschappen. Verse groenten? Nooit ‘s ochtends voordat de boot er ligt.

Voordat dit blogje te langdradig wordt….ik heb nog enkele photootjes. Oja! Als u denkt van hé, ik heb nog wel een paar plaatjes van uit de haven, van vorig jaar, van vroeger, maakt niet uit, mail ze rustig naar mij. Ik wil ze wel op de blog plaatsen. Zoals deze bijvoorbeeld, foto van ons aller Hennie Jellema, u weet wel, die altijd in een te ruime box ligt (die ja).

Dsc006991         
Bekend gezicht niet? ja, dit was 2007, het laatste seizoen dat ze hier lagen, Tonny en Door, u weet wel, aan de kop van steiger 2. Enne… we missen ze ERG hoor!
De TP6 ligt trouwens nog steeds te koop
.

En deze reeks is ook van Hennie, dit was augustus vorig jaar, hadden ze 80 makrelen gevangen alsof het niks is. Eerst even de boel prepareren en dan is het FEST. (En zo te zien is dat op de boot van Harrie aan de kop van C).

Img_4192
Img_4193
Dag Marjan 🙂
Img_42721 

Img_42731

Zo gaat het hier dus aan toe. Gezellig he, vakantieman?

Dan moet ik even kijken of ik zelf nog wat op mijn fotorolletje heb staan van de afgelopen tijd…
Nou, niet echt. Ja, een paar van vorig weekend, ik bedoel het weekend van de 7e maart.
Img_0083a
Deze had ik nog niet laten zien, onze nieuwe havenlichten.
Img_0084a

De firma Tot heeft de dijk onder de uitzichtbank zo’n twintig meter bestraat. Lijkt het weer wat…
Img_0085a

Tot aan vorige week dreef er nog ijs in de haven:
Img_0086a 

Okee, dat was ‘m weer even.
Tot wederziens !

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

1 Comment

  1. Erna

     /  March 15, 2010

    Wat een uit je hart blog!! Bedanktt en tot ober een paar weken

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: