De Pinkster

Helaas! Nét geen rode vlaggen met de Pinkster, maar het was wél lekker druk! Maar wél met de aantekening dat we de grote jongens (langer dan 12 meter) nauwelijks meer weg konden leggen in de jachthaven, dus wat dat betreft lagen we vol……Vrijdag kwam het al aardig aanzetten en zaterdagavond zaten we op 260.  Achterin de haven hadden we dus nog vakken vrij. Een beetje ongelijk verdeeld…
Verder hadden we best wel mooi weer, hoewel sommige jachten op vrijdag moeite hadden onze haven te vinden vanwege de mistbanken. Wij hadden het zonnetje, maar een paar honderd meter verderop zag je geen hand meer voor ogen.

Img_0158b
Overwaaiende mistflarden. Hier een mistbank tussen de veerdam en de vuurtoren.

Img_0160a
Zaterdagavond 22 mei, avondzonnetje, geen wind, dus voor iedereen was het Prinsheerlijck genieten!

Img_0162a
De situatie op Eerste Pinksterdag, ‘s ochtends vroeg.

Kortom: het was een geslaagde Pinkster. Maandagmiddag was er De Grote Uittocht. Het tij liep een beetje laat en een kleine 200 boten vertrokken weer richting het continent. En toch presteren sommigen het om weg te varen zonder betaald te hebben. Ik had er zelfs vier te pakken, hoe durven ze. We gaan er bijna altijd achteraan, ook al moeten we een kwartier vol gas met 60 pk. Het havengeld ronden we dan ruim naar boven af, want het kost ook tijd en een paar liter diesel. Krijgen we ze onverhoopt niet te pakken, dan activeren we onze collega’s van de havens die ze waarschijnlijk kunnen binnenlopen. Of we bellen de verhuurbedrijven als het een huurboot betreft. Als dát nog niet het gewenste resultaat leidt, dan plaatsen we de boot op de gevreesde Zwarte Lijst. Kijk, helemáál waterdicht krijgen we het dus niet, anders moesten we met een slagboom werken. Maar we kunnen wél stellen dat de kans klein is dat iemand er zonder te betalen doorheen glipt. We schrijven alles op wat de haven binnenloopt. En als we ‘s ochtends vroeg een boot missen, gaan we tot bovengenoemde acties over.

Wat anders nu: morgen (donderdag) hebben we een trouwerij in de haven: Fred en Barbara geven elkaar het yes-woord, en daarom ligt hun scheepje de Terschellinger Bank ( u weet wel, een meter speling in de havenmond) voor drie dagen aan de korte kade. Misschien is het allemaal live te volgen op de webcam (de preset #1 moet nog een stukje naar links, we werken eraan), helaas kan ik daar niet bij zijn, er heeft iemand een nest poesjes en daar gaan we twee van uitkiezen. Maar dat is helemaal in Aduard, dus dat kost weer een dag. Gelijk maar weer langs de Aldi, de bouwmarkten etc etc.
Maar Fred en Barb, vanaf deze kant van harte proficiat!

Verder is er niet veel te melden uit de haven, het is vrij rustig. Wat er nu binnenloopt zijn vaak groepen, bootjes in clubverband. Dus met allemaal dezelfde vaantjes in de mast. Daar is het nu echt de tijd voor. In het dorp ook trouwens, het zijn groepen/incentives/seminars/schoolreisjes wat de klok slaat. Daarnaast zie je heel veel mensen op leeftijd, te herkennen aan foute broeken en grijze haarstelling. Deze mensen met ‘t Zwitserleven gevoel weten wat genieten is. Ben er soms wel jaloers op… Het is wél de perfecte tijd van het jaar, want alles staat in bloei, het is mooi weer en alle gelegenheden zijn geopend. Oja, over dat laatste: na een lange dag zwoegen in de haven fietste ik gisteravond, al watertandend bij de gedachte aan de beloofde Pizza di Mama, terug naar huis. Ter hoogte van de Spar keerde ik weer om, want ik meende dat er twee seconden eerder een afwijkend beeld op mijn netvlies verscheen, hetgeen ik voor mijn gemoed moest controleren. Inderdaad, ik was gewaar geworden dat er een nieuwe eetgelegenheid was geopend in het pand van voorheen visrestaurant Oosterbaan en nog meer voorheen slager De Boer. Dat moest ik natuurlijk aan een onderzoek onderwerpen. Ik moet zeggen: het oogt gezellig, je kan voor en achter buiten zitten en de kaart is niet duur. Ook niet goedkoop trouwens. Het heet restaurant Plezant. Hm..doet mij Vlaams aan, die naam. Belgische keuken misschien? Ik weet het niet, binnenkort zullen we daar wat nuttigen, want je moet het wel een kans geven natuurlijk. Mark, succes hoor! (Mark Bank is tevens de eigenaar van hotel Golfzang daar tegenover).
Plezant
De Plezant, net vandaag geopend.

En zo ziet onze tuin er momenteel uit:

Img_0166a      
Langzamerhand begint het vorm te krijgen. De stenen van de buren verderop worden zo goed benut. Govert en Dirkje ( www.gaardenier.nl uit Wommels – welbekend op Vlie) hebben het er maar druk mee. Ben benieuwd hoe het er volgende week deze tijd uitziet.

Tot zover.

Groetend!

Advertisements
Leave a comment

2 Comments

 1. Rob

   /  May 26, 2010

  Patu,

  Wij waren afgelopen weekend ook in de haven en het viel mij op
  dat steeds meer jachten niet de sticker bevestigen die men krijgt
  bij betaling van het havengeld.
  Als daar meer controle op komt dan voorkom je ook dat je pas
  in een (te) laat stadium ziet dat men niet betaald heeft.
  Misschien een aandachtspuntje om mensen hier vaker op aan te spreken
  en de sticker altijd aan de waterzijde te laten bevestigen

  Rob

  Reply
 2. Patu

   /  May 28, 2010

  Ja, ok. Maar de sticker is meer een hulpmiddel voor ons. Wij checken meestal dubbel. Heeft iemand een goede sticker, dan kijken we vaak ook nog naar de naam. We hebben altijd een bijgewerkte lijst bij ons.
  Zo kwam het eens voor dat iemand wél een goede kleur sticker had hangen, maar toch niet betaald had. Die sticker was dan toevallig van een eerder bezoek.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: