Schuttevaer en meer…

Afgelopen vrijdagmorgen hadden we hier de Schuttevaerrace in de haven.  We hadden donderdag met veel moeite de lange steiger vrij kunnen houden, want daar zouden ze de loper afzetten en afmeren. Helaas was er weinig wind en het tij liep niet best, zodat de eerste pas op 01.00 uur binnenkwam. Die zette de loper af aan het begin van de steiger en zocht verderop aan de steiger een plekje op. De loper deed vervolgens 3 rondjes dorp en daarna werd er koers gezet naar Harlingen voor het fietstraject. Zo ging dat de hele nacht door, totaal zo’n 50 jachten ongeveer.  De laatste loper sprong om 6 uur op de steiger, half acht waren we klaar.
Als ‘rayonhoofd’ moest ik er all the way bij zijn, want als er iets mis zou gaan dan was het mijn schuld. Gelukkig ging alles goed en de organisatie was tevreden. Maar ik was zo brak als een garnaal en ik vroeg me regelmatig af hoe ze mij zo gek hadden gekregen. Tegelijk vond ik dat we – en dan bedoel ik Vlieland – er eigenlijk bekaaid afkwamen. Leuk hoor, zo een evenement, maar wat zien we ervan? Helemaal niets. Normale mensen liggen dan op één oor, terwijl het eigenlijk best wel een spektakel is. Het is doodzonde dat niemand het ziet, dat er geen toeschouwers zijn. De enige toeschouwers zijn de drie vrijwilligers die hevig naar hun bed verlangen. Wij zien de zon ondergaan en opkomen en daartussen moeten we alles in goede banen zien te leiden. Na het looptraject varen ze de haven weer uit richting Harlingen (fietsen) en Terschelling (lopen). Maar ho eens even…Zei ik Terschelling? Terwijl ze daar lopen, is het licht. Waarom draaien we het niet gewoon om – dus eerst Texel, dan Terschelling, dan Harlingen en tenslotte Vlieland. Is toch veel beter? Dan kunnen ze het tenminste volgen hier in de haven. Ik vind dat we dat, na al die jaren in het pikkedonker, best wel verdiend hebben. Is ook veel leuker voor de lopers, want HIER worden ze tenminste aangemoedigd! HIER is tenminste leuk publiek. Ja, ik vind dat best wel een goed idee. Ik ga me daar sterk voor maken.

Img_0170a
Staatsbos sponsorde ons een schaftkeet. Dat fungeerde als ons hoofdkwartier en deden we de tijdwaarneming.

Img_0173a

Spektaculaire plaat hierboven! Tijd: twee uur in de morgen. Alle havengasten staan massaal op de dijk om de binnenkomende jachten met hun lopers toe te juichen.   -Ja, mooi niet dus. Geen hond die er wat van merkt. Maar dat gaat volgend jaar anders als het aan mij ligt.

Img_0174a
Er moeten bouwlampen aan te pas komen anders kan je het helemaal wel schudden.

Img_0178a
Om half vijf wordt het alweer licht (maar bij mij gaat dan het licht uit).
De Prinses Maxima ligt als begeleidingsschip aan de korte kade.

Die Schuttevaer had trouwens geen dag later op Vlieland moeten komen, want dan hadden we echt geen plaats meer voor ze. Het liep nl. best wel aan. Hoe kwam dat? Nou, het mooie weer natuurlijk, maar vooral het Duitse lange weekend. Fronleichnam bedoel ik, iedereen heeft dan die donderdag vrij, de vrijdag neemt iedereen vrij (net als bij ons de Hemelvaart) dus zo kom je aan het lange weekend. We hebben bijna alle Duitse jachten uit Makkum hier binnen gehad, in totaal toch wel zo’n 200.  Het was dus gezellig druk. Niet superdruk, zoals de zomervakantie, maar gewoon leuk.
Op het ogenblik komen er mensen de haven binnen die net van Terschelling afkomen. ‘Wat een rust hier’, zeggen ze bijna allemaal in koor. Het schijnt daar bijna vol te liggen hutjemutje, en dat komt omdat ze de boten er alvast neerleggen omdat volgende week dat jeweetwel van start gaat. gekkenwerk als je het mij vraagt.  En wat ze eraan vinden is mij een raadsel, maar goed. Dus dan komen ze hier in de haven…een oase van rust.      En zo is dat, ook al liggen hier 250 boten, dan nóg is het rustig. Dat is het mooie van onze haven.

We zitten nu een maand voor de topdrukte en de rode vlaggen liggen nog steeds gladgestreken en ongebruikt in de dienstgang vol ongeduld te wachten tot ze in gebruik worden gesteld. Normaal is het elke Hemelvaart en Pinksteren dubbelrood, maar dit jaar…huilen met de pet op. Ja wat wil je , met die Siberische temperaturen….
Afgelopen weekend leek alles weer goed te maken. Het was voor iedereen genieten. En Jan Koning had speciale gasten aan boord die -ik neem aan – niet voor het ‘wildwaterscheuren’ hadden geboekt.
Img_0182a
Jaja,een bruidspaar, niet alledaags voor Jan.

Momenteel hoofdzakelijk grijs en Duits publiek in de haven, zo’n 100 bootjes gemiddeld door de week dus lekker rustig, kunnen we mooi nog wat klussen hier en daar om zo optimaal voorbereid de hectiek van het zomerseizoen in te gaan.

Ik krijg trouwens de laatste tijd veel commentaar aan de balie van: ‘jammer dat je gestopt bent met je blog’. Dan moet ik zeggen: nee, dan heeft u de laatste blog van 2009 niet goed gelezen, daarin staat dat de blog nu gelinkt staat onder het kopje ‘LINKS’ i.p.v. van direct onder het hoofdmenu.
Ze lezen dus niet goed.

Tot wederziens!

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

1 Comment

 1. Berend

   /  June 8, 2010

  Goed idee Patu, het Schuttevaertraject met Terschelling te ruilen.
  Echter er ontstaat dan wel een soort probleem, ik citeer je: “Die Schuttevaer had trouwens geen dag later op Vlieland moeten komen….”
  Overigens was er wel even een toeschouwer, ik! Toen ik de hond na 2-en nog even uitliet. En heb een nog de goede weg kunnen wijzen.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: